Sahul ajuta considerabil la dezvoltarea intelectuala a celor care il practica, fiind recomandat copiilor, ajutandu-i sa aiba o gandire mult mai clara in fata unor probleme, sa aiba un simt mult mai dezvoltat de observatie, o atentie sporita, capacitate de analiza si concentrare, putand demonstra un mult mai bun spirit analitic si chiar anumite abilitati matematice. In consecinta, sahul este foarte important nu doar pentru adulti, ci si pentru educatia celor mici, fiind recomandat sa fie nelipsit din orice familie.

Facebook

1 .- La deschidere, evita miscarea aceeaşi bucată de două ori.Acest lucru va contribui la realizarea unei dezvoltări rapide.


2.-In miscari de deschidere mutati peoni atat cat este  suficient pentru a elibera piesele .


3 .- Mutati-va peoni e4 sau d4 ca prima mişcare. Acesti peoni  permite o dezvoltare mai rapidă.


4 .- a încerca să ocupi centrul (d4 d5 E4 E5). De acolo se domina intregul joc.


5 .- Incearca sa faci rocada cat mai rapid. Aceasta din urma pune in joc nebunul si tura si conduce pe rege intr-un loc sigur pentru a juca cu tura pe mijloc. Şi, în acelaşi timp încerca să intarzi pe adversarul tău sa faca rocada , dacă este posibil, fără a sacrifica materiale.


6 .- Scoate cai inaintea nebunilor daca este posibil.


7 .- Evitaţi plasarea cailor şi nebunilor pe marginea tablei, acestia din urma vor domina mai putine pătrate.


.-   Pastrati un peon  întotdeauna spre centru, dacă este posibil. Peonii centrali sunt mai puternici.


9 .- Utilizaţi peoni pentru apărarea piesele  mai valoroase. Acest lucru va ajuta  piesele  disponibile în vederea îndeplinirii atacului.


10 .- Intreaba-te, "Dacă tu ai fii adversarul tau, care ar fi mutarea ta viitoare?" Apoi găsiti o modalitatea de a preveni această mutare sau sa faceti un plan pentru ca  jocul sa nu fie in avantajul lui.


11 .- Evitati sa scoteti dama in primele mutari de joc. Este un pic periculos.


12 .- Daca ai avantaj material, oricât de mic, nu ezitaţi să schimbati piesele , aceasta va creşte avantajul faţă de sfârşitul jocului, atunci când există puţine piese. De exemplu, dacă aveţi 5 pioni împotriva 4 este un avantaj de 20%.


13 .- Nu uitaţi că  nebunul este mai valoros decat un cal mai ales la finalurile cu joc deschis  ,adica  cu multi peoni .Acest lucru este important înainte de încheierea jocului.


14 .- Peoni pot fi nesemnificativi la inceputul jocului, dar spre final se pare ca le creste valoarea, deoarece se poate schimba in orice piesa.


15 .- Piesele trebuie  sa atace in echipa deoarece rezultatele sunt mai bune decat daca ar ataca individual.


16 .- Cel mai bine este de a găsi o modalitate de a derota oponentul cu sacrificii mici.


17 .- Nu sacrificiu material daca nu se vede modul în care se recuperează sau dacă  aceasta  pune regele in pericol .

Joaca acum!

 

Site realizat de www.activwebdesign.eu.